Categorii Blog

Cauta in blog

5 lucruri mai putin cunoscute despre PROSECCO

5 lucruri mai putin cunoscute despre PROSECCO

Cu totii am gustat cel putin o data dintr-un pahar de Prosecco, iar si mai multi dintre noi il consideram bautura preferata. In ciuda popularitatii de care a beneficiat inca din anii ’90, iata 5 lucruri mai putin cunoscute despre Prosecco. 

 

 1.     Are mai putine calorii decat vinul


Surprinzator, nu-i asa? Un pahar de vin rosu are in jur de 125 calorii, in timp ce un pahar de Prosecco are doar 90. Un as in maneca pentru orice isi face griji in privinta caloriilor, asadar un motiv bun sa alegeti un spumant pentru o seara speciala.




2.     Prosecco este original din actuala provincie Trieste


Originile Prosecco-ului se leaga de vechiul oras Prosecco, in Friuli Venezia Giulia (actuala provincie Trieste). De-a lungul secolelor, productia acestei bauturi a fost abandonata in aceasta zona si reluata in Dalmatia si Treviso (unde, bineinteles, s-au pus bazele celebrului DOC).


3.     Prosecco nu este doar un vin spumant


Acest vin este produs in 2 variante diferite: spumant si necarbonatat.


In varianta spumanta, se resimte prezenta dioxidului de carbon, iar procesul de vinificatie denumit Methado Martinotti presupune o a doua fermentare ce se produce in interiorul unei autoclave. Astfel se obtine un vin de culoare galben cristalin, cu parfumuri de flori si fructe si cu un gust nobil, care ofera o senzatie proaspata dupa inghitire.


Varianta necarbonatata nu are parte de o a doua fermentare. Este produsa din strugurii celor mai dense vite de vii, care sunt culesi mai devreme decat de obicei. Prezinta o culoare galben deschis si parfumuri de mar, para, migdale si miere.


4.     De fapt, Prosecco nu a fost spumant pana in secolul 19


Romanii cu siguranta adorau Prosecco-ul, iar Italienii au continuat sa il iubeasca. Insa Antonio Carpene a fost cel care a supus varianta necarbonatata la o a doua fermentare, moment in care a aparut pentru prima data varianta spumanta. Asadar, crama Carpene Malvoti a fost prima care a produs Prosecco in varianta pe care toti o indragim in zilele noastre.


5.     Este cel mai exportat vin italienesc


Potrivit Institutului Italian de Statistica, in anul 2017 au fost exportati peste 2 milioane de hectolitri de Prosecco, in valoare totala de 804 milioane euro. Cele mai mari cantitati au plecat catre USA, UK si Germania
.




Cafea