- Cosul meu Total: 0,00 lei 0

5 lucruri mai putin cunoscute despre PROSECCO
Cu totii am
gustat cel putin o data dintr-un pahar de Prosecco, iar si mai multi dintre noi
il consideram bautura preferata. In ciuda popularitatii de care a beneficiat
inca din anii ’90, iata 5 lucruri mai putin cunoscute despre Prosecco.
1. Are mai putine calorii decat vinul
Surprinzator, nu-i asa? Un
pahar de vin rosu are in jur de 125 calorii, in timp ce un pahar de Prosecco
are doar 90. Un as in maneca pentru orice isi face griji in privinta
caloriilor, asadar un motiv bun sa alegeti un spumant pentru o seara speciala.
2. Prosecco este original din actuala provincie Trieste
Originile Prosecco-ului
se leaga de vechiul oras Prosecco, in Friuli Venezia Giulia (actuala provincie
Trieste). De-a lungul secolelor, productia acestei bauturi a fost abandonata in
aceasta zona si reluata in Dalmatia si Treviso (unde, bineinteles, s-au pus
bazele celebrului DOC).
3. Prosecco nu este doar un vin spumant
Acest vin este produs in 2 variante diferite: spumant si necarbonatat.
In varianta spumanta, se resimte prezenta dioxidului de carbon, iar
procesul de vinificatie denumit Methado Martinotti presupune o a doua fermentare ce se
produce in interiorul unei autoclave. Astfel se
obtine un vin de culoare galben cristalin, cu parfumuri de flori si fructe si
cu un gust nobil, care ofera o senzatie proaspata dupa inghitire.
Varianta necarbonatata nu are parte de o a doua fermentare. Este produsa
din strugurii celor mai dense vite de vii, care sunt culesi mai devreme decat
de obicei. Prezinta o culoare galben deschis si parfumuri de mar, para, migdale
si miere.
4. De fapt, Prosecco nu a fost spumant pana in secolul 19
Romanii cu siguranta adorau Prosecco-ul, iar Italienii au continuat sa il
iubeasca. Insa Antonio Carpene a fost cel care a supus varianta necarbonatata
la o a doua fermentare, moment in care a aparut pentru prima data varianta
spumanta. Asadar, crama Carpene Malvoti a fost prima care a produs Prosecco in
varianta pe care toti o indragim in zilele noastre.
5. Este cel mai exportat vin italienesc
Potrivit
Institutului Italian de Statistica, in anul 2017 au fost exportati peste 2
milioane de hectolitri de Prosecco, in valoare totala de 804 milioane euro.
Cele mai mari cantitati au plecat catre USA, UK si Germania.